MBO en volwassenenonderwijs: het ROC

Blog

Roc

Op een Roc kun je MBO en volwassenenonderwijs volgen. Het is niet hetzelfde. Dat kun je allereerst zien aan het leeftijdsverschil: op MBO opleidingen zitten voornamelijk eind-tieners en twintigers, terwijl je op volwassenenonderwijs een combinatie van jong en oud zult vinden. Volwassenenonderwijs kan staan voor VAVO, wat doorgaans een last-minute optie is voor jongeren die hun eindexamen op de middelbare school niet hebben gehaald. Maar volwassenenonderwijs biedt ook cursussen, bijscholingen en avondlessen aan. Wat voorheen de MULO heet kan nu het VAVO genoemd worden. 


Vavo

Het Vavo is een vorm van volwassenenonderwijs waar leerlingen een bepaalt vak overdoen gedurende één jaar. Aan het eind van dat jaar doen ze gewoon eindexamen en ontvangen ze de uitslag. Wanneer het dit examen ook niet hebben gehaald kunnen ze dat jaar weer opnieuw doen. 


MBO op het roc

Het MBO biedt allerlei opleidingen aan, waarvoor de open dagen doorgaans in maart en november zijn. Dans, zorg en technische opleidingen worden het vaakst gevolgd op MBO niveau. De opleidingen zijn doorgaans 3 tot 4 jaar en kennen een combinatie aan praktijk en theorie, waarvan het grootste gedeelte in tegenstelling tot de HBO en WO opleidingen, praktijk omvat. Roc's zijn overal in Nederland te vinden, maar worden wel verschillend beoordeeld in de landelijke onderwijsbeoordeling, dus als je op zoek gaat naar een opleiding op een ROC is het raadzaam de ROC hieraan te toetsen. Kijk bijvoorbeeld op ROC Kop van Noord Holland voor een goed beoordeelde regionaal opleidingscentrum.


Welke opleiding?

Naast je oriëntatie op de middelbare school, gesprekken en open dagen kun je tegenwoordig meedoen aan matchingsactiviteiten. Dan loop je een dagje mee en wordt er beoordeeld of de opleiding bij je past. Er zijn veel mensen die switchen van opleiding en dit willen ze voorkomen. Ook is het financieel gezien prettiger om een opleiding in één keer af te maken. De studiefinanciering bestaat voor MBO opleidingen en hoeft niet terugbetaald te worden mits de opleiding binnen 10 jaar volbracht wordt. Deze termijn wordt ingekort en dus is het raadzaam de regelgeving omtrent studiefinanciering van DUO, altijd in de gaten houden (het kan per jaar verschillen). Daarnaast is de financiering afhankelijk van het inkomen van de ouders en de woonsituatie. 


Online

MBO opleidingen, alsook volwassenenonderwijs, zijn ook via Scheidegger te volgen en andere grote cursus instanties. Hierbij moet je je afvragen of je zonder klassieke lessen kunt en wat de kosten precies zijn. NCOI biedt veel MBO opleidingen aan, alsook LOI. Hierbij krijg je lesmateriaal thuis opgestuurd en maak je uit van een online leercommunity, waarbij je op fora vragen kunt stellen en meer. 

Delen

19 mei 2017

Beste keuze mbo en volwassenenonderwijs

Ik ben Steffie, getrouwd en moeder. Door omstandigheden kon ik mijn MBO opleiding niet afronden. Een hele tijd had ik er spijt van en had ik verschillende baantjes, maar niets wat bij mij paste. Sinds kort heb ik echter mijn diploma alsnog gehad en dit via het MBO in het volwassenenonderwijs. Een betere keuze kon ik niet maken! Dankzij mijn stage, die ik via het mbo volwassenenonderwijs moest doen, heb ik nu ook nog uitzicht op een vaste baan! Omdat ik ieder ander wil motiveren om een droom nooit te laten varen, heb ik mijn blog gestart over mbo en volwassenenonderwijs. Veel leesplezier!