Zelfstandig de weg op? Neem autorijles!

Blog

Het gemak van auto rijden 

In het dagelijks leven zijn er veel situaties waarbij het rijden van een auto handig al dan niet noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het vervoeren van boodschappen, het rijden naar familie of vrienden die op verre afstand wonen, autovakanties, of werk waarbij het rijden van een auto een vereiste is. Het hebben van een rijbewijs maakt mensen onafhankelijk van anderen. Ook kan autorijden een gevoel geven van vrijheid. 

Het nemen van autorijlessen 

Als er besloten is autorijles te nemen, dient men voor een rijschool te kiezen. Dat kiezen kan op basis van hoge versus lage tarieven, ervaringen van anderen over de rijschool of het slagingspercentage zoals bekend bij het CBR. Vaak kan er ook een proefrit gemaakt worden bij een rijschool. Op die manier wordt er een mening gevormd over de rijschool en eventueel over de rijinstructeur, waardoor de keuze makkelijker gemaakt kan worden. Een goede rijschool als Energy Traffic Education scheelt al de helft.  Bij het starten van rijlessen zal er een hoeveelheid rijlessen genoemd worden door de rijinstructeur. Bepaal vooraf een pakket, dat kan schelen in de kosten!  Bij iedere autorijles is het belangrijk om de concentratie vast te houden. Autorijles is duur en bovendien gaat het er om dat er veilig deelgenomen kan worden aan het verkeer. Hoe rustiger de bestuuder tijdens de autorijles, hoe meer informatie er verwerkt wordt.  Sommige rijscholen bieden een spoedopleiding. Het is verstandig om per persoon na te gaan of dit haalbaar is (is er tijd voor naast het werk, is er het vermogen om meerdere uren de concentratie vast te houden, zijn de financiële middelen er etc.). 

Combinatie van Theorie en Praktijkgericht leren

Autorijles draait niet alleen om het rijden in een auto. Het gaat ook om gevaarherkenning en het kennen van de verkeersegels. Er is daarom naast een praktijkexamen ook een theorie-examen dat iedereen dient te behalen. Het is verstandig om een goed moment te kiezen voor het maken van het theorie-examen; raadzaam is om deze tijdig te halen, zodat de opgedane kennis uit het boek ook in de praktijk kan worden toegepast. Zonder deze kennis is het moeilijker verkeerssituaties in te schatten. Het theorie examen is 1 jaar geldig. Als het praktijk examen niet gehaald is binnen dit jaar, zal het theorie examen opnieuw gehaald moeten worden.  Mensen met faalangst of moeite met leren, kunnen er goed aan doen eerst het theorie-examen te halen voorafgaand aan de praktijk lessen. Op deze manier komt er geen druk te staan op de deelnemer wanneer er afgereden kan worden maar er nog geen theorie examen is behaald.

Delen

6 augustus 2018

Beste keuze mbo en volwassenenonderwijs

Ik ben Steffie, getrouwd en moeder. Door omstandigheden kon ik mijn MBO opleiding niet afronden. Een hele tijd had ik er spijt van en had ik verschillende baantjes, maar niets wat bij mij paste. Sinds kort heb ik echter mijn diploma alsnog gehad en dit via het MBO in het volwassenenonderwijs. Een betere keuze kon ik niet maken! Dankzij mijn stage, die ik via het mbo volwassenenonderwijs moest doen, heb ik nu ook nog uitzicht op een vaste baan! Omdat ik ieder ander wil motiveren om een droom nooit te laten varen, heb ik mijn blog gestart over mbo en volwassenenonderwijs. Veel leesplezier!